GRATIS ÄR GOTT, ELLER?!

 
Det finns dem som älskar goodiebags och sedan finns det dem som suckar och nästan stöter bort påsen när den lämnas över. Personligen befinner jag mig någonstans mitt i mellan och sitter och funderar över varför jag börjat bli så besvärad över att få en ”present” skickad till mig från ett företag.

 

Det jag har lärt mig på mitt internship är att pengar är roten till all ondska även i denna bransch. När företag ska marknadsföra sig tror de att allt som krävs är gratisprodukter för att flirta med diverse offentliga personer. Problemet är att Sverige är ett väldigt litet land i förhållande till alla företag som vill marknadsföra sig vilket resulterar i att varje offentlig person dagligen begravs i bud med gratisprylar/goodiebags. Förutom att det finns för många företag och för få offentliga personer i detta land så tror jag efter mina tre veckor på pr-byrån att företag fortfarande inte fattat sig på den sociala mediekulturen. Ingen offentlig person kan med gratisprylar finansiera sina utgifter och därmed anses gratisprylar vara skräp som bara belamrar dem.

 

Det fanns en tid då bloggar och sociala medier var två nya fenomen och där människorna bakom fenomenen kontaktade företagen och bad om saker. Det fanns även en tid där företag kunde få mängder av publicitet bara genom att skicka en låda läsk eller en klocka som var tillverkad i Kina. Den tiden vart förbi lika snabbt som follower-antalet hos de offentliga personerna ökade, en ökning som förändrade de offentliga personernas förhandlingsläge och som företagen inte hann följa med i.

 

Skörden av denna axelration var att företagen föll av förhandlingståget och står nu på perrongen, desperata över att få samarbeta med de makthavande entreprenörerna inom sociala medier utan att ha annat än värdelösa gratisprodukter att förhandla med. Det finns dock de företag som fattat poängen och som idag blomstrar tillika entreprenörer som inte förstod att de också var tvungna att hålla i sig för att få åka med. Dessa entreprenörer föll också av och än idag ber dem om gratisprodukter. De människor som föll av tåget ur bägge kategorier är idag den mix av människor som enligt mig är den största utmaningen för att skapa en framgångsrik marknadsföringsaktivitet. Utmaningen ligger i att planera en ny avgång där man mixar människor ur bägge kategorier som är någorlunda jämstarka så att tåget kan nå slutdestination utan att tappa några passagerare på vägen. Som tidigare känt ur andra sammanhang så är en glad, nöjd och positiv målgrupp densamma som en gynnsam målgrupp och därför måste man hittat en hastighet som transporterar alla mellan A och B utan att någon faller av för att uppdragstagaren ska kunna skratta hela vägen till banken.

 

//Robert Nehmé


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0