TIDAL - VÄRLDENS FÖRSTA ARTISTÄGDA MUSIKTJÄNST

 

Världens största popstjärnor står uppradade som ett gigantiskt smörgåsbord värt miljarders miljarder. Anledningen är det som i media kallas ”Spotifydöden”. Det egentliga bolagsnamnet är Tidal, en svensk musiktjänst som nyligen köpts upp av popstjärnan Jay Z. Den första reklamfilmen släpptes i måndags och i den kan vi se världsstjärnor som bland annat Madonna, Rihanna, Daft Punk, Kanye West, Beyonce, Nicki Minaj och Coldplay.

 

Förutom att medverka i reklamfilmen har stjärnorna ändrat sina Twitter-profiler till Tidals turkosa signaturfärg och inför lanseringen i måndags twittrade de koordinerat ut kampanjen för den nya musiktjänsten. Flera av dem var även med när Tidal, som redan är tillgänglig i ett trettiotal länder, nylanserades vid en presskonferens i New York under måndagskvällen.

 

Anledningen till detta agerande och uppslut är att dessa stjärnor som är långt över ekonomiskt oberoende tycker att dem tjänar för lite pengar på sin musik av Spotify som idag har 15 miljoner betalande användare. Spotify vill inte lämna någon kommentar kring detta men spekulationerna är många. Det börjar ryktas om att superstjärnor som Madonna och Kanye West ska lämna Spotify och bara finnas på Tidal, men ingen har ännu bekräftat att de kommer att ta bort sin musik från Spotify.

 

Enligt uppgifter till tekniksajten Breakit ska artisterna först släppa sin nya musik exklusivt för Tidal, för att senare släppa den även på Spotify. Dock kan det komma att handla om flera månader innan musiken kommer till Spotify, enligt Tidal.

 

Om jag ska tillföra denna nylansering mina tankar så undrar jag vad Jay Z har pungat ut till denna popelit? Det är sedan tidigare känt att Madonna fått hela 67 miljoner dollar för sin reklamkampanj för Louis Vuitton och trots hennes blomstrande ekonomi tror jag inte att hon gjort jobbet för Tidal gratis. Om det nu är gratis undrar jag om det hela handlar om en ovårdad relation mellan Spotify och artisterna och att resultatet blev denna sjukt dyr bojkottning. Ja, som tidigare sagt så är spekulationerna många och enbart tiden kan utvisa vad det egentligen rör sig om. Det jag tar med mig av detta är att man ska vårda sina relationer och att man aldrig skal luta sig tillbaka. Rätt som det är kommer någon som snabbt kan bli större, bättre och starkare än en själv oavsett hur stark man själv anser sig vara.

 

//Robert Nehmé

 


Kommentarer
Postat av: Albin

Absolut! Problemet blir bara när Daft Punk dyker upp i full mundering då man ska förstås få någon helhetsbild av vad spektaklet har att erbjuda. Om man tittar på reklamfilmen lite under lupp, så att säga, ser man att alla megastjärnor ser ut som de gjorde i deras bäst säljande musikvideos. Det säger lite om USA's musikkultur. Men och andra sidan.. Vem kan med handen på hjärtat känna igen Daft Punk utan sina rymddräkter?

2015-04-02 @ 09:45:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0