MITT STORA FETA SYRIANSKA LIV

Dags för ett nytt inlägg av mitt stora feta syrianska liv och idag ska jag förklara för dig skillnaden mellan syrier och syrianer. Notera stavningen för nu kommer det gå undan.

Syrier är människor med ett medborgarskap i landet Syrien, du vet, de land som de senaste åren varit krigsdrabbat. Syrien blev ett självständigt land 1946, efter att tidigare ha varit en del av det Osmanska riket och under mellankrigstiden ett NF-mandat styrt av Frankrike. Landet har sedan 1970-talet styrts av al-Assad-familjen i någon form av diktatur som av olika partier nu försöker störtas och därmed detta bottenlösa krig.

 

Syrianer däremot är en kristen etnisk folkgrupp som talar en variant av arameiska som i folkmun kallas syrianska. Syrianer har inget eget land och kommer därför ursprungligen från Irak, Turkiet, Iran, Syrien och Libanon. Deras ursprungliga hemland, som kallas för Mesopotamien, eller "Beth Nahrain" på moderspråket, ligger i det som idag är Syrien, Irak och Turkiet. Du kliar dig säker i huvudet nu och undrar vart jag egentligen kommer ifrån eller vilket språk jag egentligen talar.

 

Med denna video på 8.44 minuter redigör systrarna Younan från Södertälje för alla konflikter i mellanöstern som tvingat och ännu tvingar människor ut på flykt.

 

Min morfar och farfar är födda i två turkiska byar, flyttade till Qamishli i Syrien där de bildade familj. Av samma anledning som svenskarna emigrerade till Amerika emigrerade mina mor- och farföräldrar till det kristna landet Libanon och dess huvudstad Beirut där de sökte lyckan och välfärden. Mina föräldrar växte upp i Beirut och vid deras äldre tonår bröt där ett inbördeskriget ut som på nytt tvingade de att flytta, denna gång till landet i norr, Sverige.

Så för att svara på frågan så är jag en svensk/syriansk kille med medborgarskap i både Sverige och Libanon. Min födsel i Sverige i samspel med min bakgrund har gett mig möjligheten att tala svenska, engelska, syrianska och arabiska flytande, något jag är ofantligt stolt och tacksam över. Med detta kanske något långa inlägg hoppas jag att du nu förstått skillnaden mellan syrier och syrianer samt att du lärt känna mig ytterligare lite bättre.

 

//Robert Nehmé   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0