MITT STORA FETA SYRIANSKA LIV

Mat innehåller så mycket kärlek och engagemang, speciellt om man är syrian/libanes. Idag är det onsdag och detta inlägg under kategorin ”Mitt stora feta syrianska liv” ska handla om min kulturs relation till mat.

 

Min mamma, likt alla andra syrianska mammor kan aldrig laga mat med måtta. Allt som finns i kylen köps in i storpack och när mina föräldrar kommer på besök till mig och mina systrar i Stockholm får vi presenter i form av ost, oliver, olivolja sädesslag och annat som de inbillat sig inte finns i huvudstadens butiker. Ett annat signifikant karaktärsdrag för den syrianska kvinnan är den enorma mängden mat som lagas och därefter ska ätas upp. Den syrianska kvinnan lagar nämligen mat till det fyrdubbla antalet oavsett om det är två eller tjugo till bords. Oavsett om alla kan äta en och samma kost eller inte lagar hon alltid två till tre olika rätter. Oavsett om det är vardag eller fest slår hon på den stora trumman och dukar bordet till bredden fullt med mat. Kort och gott, mat är kärlek i min kultur och då vi är väldigt familjära och kärleksfulla blir det mat och åter mat som upptar våra tankebanor.

 

 

  

 

När mina föräldrar får besök dukas det fram frukt, följt av kaffe och om gästen dröjer sig kvar övergår man till plock och snacks. Om frukten exkluderas har man som värd i det tysta talat om för gästen att besöket inte kommer bli långvarigt och att det snart är dags för avrundning. Om man däremot exkluderar plock och snacks efter kaffet är det inte lika farligt då man alltid låta det stora kakfatet med hembakat ta varv till bland gästerna.

Jag älskar denna del av min kultur och något jag försöker hålla fast vid. Om du besöker mig eller mitt hem har jag alltid min back-up låda redo fylld till bredden med kakor, kaffe, te och annat att bjuda på vid ett spontanbesök. Då jag älskar sötsaker brukar det vara slut på kakor och därför består mina bjudningar oftast av ett glas vin eller annan alkoholhaltig dryck.

 

//Robert Nehmé

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0